Strona głównaUsługi remontowo-budowlane
LABOTEST Laboratorium Analiz Fizykochemicznych
LABOTEST Laboratorium Analiz Fizykochemicznych

LABOTEST Laboratorium Analiz Fizykochemicznych

87-100, Toruń, M. Skłodowskiej-Curie 61

Pomiary IZO w przedsiębiorstwie produkującym żywność

Zasady dotyczące przeprowadzania skrupulatnych i wnikliwych pomiarów stanu wody oraz powietrza w zakładach zajmujących się produkcją żywności są szczególnie restrykcyjne. Dzieje się tak, gdyż większość surowców, a także gotowych produktów spożywczych w trakcie obróbki i magazynowania może z łatwością absorbować składniki z otoczenia. Odnosi się to nie tylko do wilgoci, ale także wszelkiego rodzaju związków chemicznych, zawartych w atmosferze, w tym również różnego rodzaju zanieczyszczeń. Mieszanina gazów jest wynikiem zarówno działania człowieka (jest ona skutkiem wymiany tlenu i dwutlenku węgla podczas oddychania), jak i pracy maszyn produkcyjnych, w tym także zwiększonej (poprzez odbywające się ruchy związane z logistyką transportu) ilości w powietrzu cząsteczek kurzu, pyłu lub innego rodzaju skażeń. Konieczność cyklicznego przeprowadzania pomiaru stężenia poszczególnych parametrów w pomieszczeniach, gdzie przeprowadza się wszelkie czynności wytwórcze (laboratorium, hala produkcyjna, magazyny) jest więc niezbędnym elementem monitorowania bezpieczeństwa całego procesu. Pozwala szybko zastosować odpowiednie działania zaradcze, jeśli poziom zawartości czynników uznawanych za niekorzystne i szkodliwe jest zbyt wysoki.

Pomiary LZO, czyli ustalenie ilości lotnych związków organicznych w powietrzu to domena firmy przedstawiającej się na stronie internetowej labotest.com.pl. Pod podanym linkiem działa doświadczona grupa specjalistów dysponujących nowoczesnym sprzętem, pozwalającym szybko i sprawnie przeprowadzić całą niezbędną procedurę pomiarową bez konieczności generujących straty przerw w pracy przedsiębiorstwa. Realizator świadczy usługi zgodnie z przydzieloną mu akredytacją oraz w oparciu o obowiązujące normy jakości. Dzięki temu uzyskany wynik może stanowić uzupełnienie dokumentacji w każdej wytwórni i można go okazywać podczas wizyty jednostek kontrolnych. 

Prowadzone przez pracowników wspomnianej firmy pomiary są bardzo dokładne. Pozwalają uzyskać precyzyjną informację o pojawieniu się szkodliwego elementu już na etapie, kiedy jego stężenie jest jeszcze niskie. Dzięki temu łatwo go wyeliminować, stosując odpowiednie rodzaje filtrów lub substancji chemicznych. Usługę można przeprowadzać cyklicznie lub według potrzeb. W przypadku firm zajmujących się produkcją żywności zaleca się częste wykonanie pomiarów. 

Copyright 2025 Pracowniap.org.pl - wszelkie prawa zastrzeżone